Fri fragt på ordrer over 500,-

Hurtig levering   |   ★★★★★ på Trustpilot

10 simple, miljøvenlige alternativer

Er 2021 året, hvor du vil skifte til nogle lidt mere miljøvenlige vaner? Her hos Simpelt.dk har vi dedikeret januar til de helt essentielle alternativer. 10 miljøvenlige alternativer, som vi synes er lette at starte ud med, hvis man gerne vil leve lidt mere miljøvenligt.

Derfor har jeg, Stephanie, afprøvet alle disse varer i december, og det er min oplevelse, du her kan læse om. At leve mere miljøvenligt behøver nemlig ikke at betyde, at du skal undvære en masse ting, men at du i stedet kan bruge ting af bedre kvalitet og skifte til nogle gode produkter, der kan bruges igen og igen.

“Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget”


Badeværelse

Tandbørste og tandpastapastiller

Tandbørsten i bambus er et sted rigtig mange starter, når de begynder deres rejse mod en mere miljøbevidst hverdag, og man kan finde tandbørsten i de fleste supermarkeder efterhånden. 

Vores tandbørster fra Hydrophil er lavet af den hurtigtvoksende bambussort ‘Mosu’, hvor der hverken er benyttet kunstig vanding, pesticider eller kemikalier. I modsætning til andre bambus-tandbørster, jeg har prøvet, synes jeg, at denne har nogle lidt hårdere børstehår, hvilket jeg synes er langt bedre og nemmere, men det er nok en smagssag. 

Tandpastapastillerne opløses med lidt spyt, skummer let og har en fin naturlig mint-aroma. På lige fod med almindelig tube-tandpasta polerer pastillerne tænderne, fjerner plak og bakterier og forebygger karies. Pastillerne er veganske og indeholder ingen mikroplast. 

Jeg synes tandpastapastillerne er overraskende lette at bruge. De er mere porøse, end jeg havde regnet med, så de opløses meget nemt i munden, og jeg føler, mine tænder er rene efter brug. Og så efterlader de munden med en let frisk mintsmag. 

Tandbørsterne i bambus og tandpastapastillerne, er et dejligt nemt og trygt sted at starte, da de er lette at bruge, og du hurtigt mindsker unødvendig plastik. 

Genanvendelige rondeller

Genanvendelige rondeller i GOTS-certificeret økologisk bomuld kan nemt erstatte engangsrondeller. Rondellerne er håndsyede, dejligt bløde og dobbeltlagede, så de både er holdbare og tykke. De kommer i en håndsyet hørpose, som kan bruges til opbevaring af rondellerne, og som vaskepose.  

Genanvendelige rondeller er et af de nemmere skridt, man kan tage mod en mere bæredygtig hverdag. Jeg har haft mine i flere år nu og har ikke set tilbage siden. Jeg er også rigtig glad for hørposerne, jeg har to, en til de rene rondeller og en til dem, der skal vaskes, så de ikke bliver blandet. 

Når jeg bruger mine til at fjerne make-up, plejer jeg at gnide en smule sæbe i rondellen efterfølgende for at mindske misfarvningen en anelse.

Safety razor

Den plastikfrie shaver, også kaldet en safety razor, er en god og vigtig udskiftning til badeværelset, men også en virkelig god investering, da den holder meget længe. Safety razoren fra Omtænk har et dobbeltsiddet og skånsomt blad, som giver en sikker barbering, uden hudirritationer. Det eneste der skal udskiftes er bladet.

Ved første øjekast, ser den måske lidt skræmmende ud, men giv den lidt tid og øv dig. For mange er det nok en lidt anden måde at barbere sig på. Læs vores tips for den bedste barbering – blandt andet at man skal bruge en vinkel på 30 grader mellem bladet og huden for maksimal effektivitet. Udover at den er meget effektiv og nem at holde skarp (og dermed sikker), synes jeg, den er virkelig smuk og nem at bruge, så snart man har prøvet den lidt. Jeg kan i hvert fald slet ikke undvære min. 

Menstruationsprodukter

Menstruationskoppen var et af de første bæredygtige skift, jeg tog for efterhånden en del år siden, og jeg har brugt den lige siden. For mig handlede det meget om penge, men også at jeg aldrig havde de produkter, jeg nu skulle bruge. Jeg skulle altid ned og købe nogle, og det undgår jeg helt her. Menstruationskoppen kræver for de fleste lidt øvelse, men når først man får det til at fungere er det det hele værd, og jeg kan slet ikke forestille mig at gå tilbage. 

En menstruerende kvinde bruger i gennemsnit 12.000 menstruationsprodukter i sit liv. Engangsbind og tamponer er ofte lavet af afbleget bomuld, hvilket både er skidt for miljøet at fremstille, men også for din krop. Du kan læse mere om menstruationskoppen i vores blogindlæg her.

Er menstruationskoppen for grænseoverskridende for dig? Det er helt okay, for der er nemlig andre rigtig gode alternativer. Et af de andre genanvendelige muligheder er de GOTS-certificerede økologiske stofbind i ubleget bomuld. Stofbindene kommer i forskellige varianter og størrelser alt efter dine behov. Der findes også produkterne fra GingerOrganics, som er økologiske og bionedbrydelige. Skånsomme og allergivenlige tamponer, trusseindlæg og hygiejnebind af økologisk bomuld uden parfume, plastik og farvestoffer. 

Shampoobar 

Jeg har prøvet forskellige shampoobarer, men ingen kan sammenlignes med dem, jeg her har afprøvet fra Lundegaardens og Solidu. De er begge utrolig nemme at bruge, skummer meget nemt, og så synes jeg, at de er så fine. Derfor en kæmpe anbefaling herfra. 

En shampoobar indeholder ikke silikonestoffer, konserveringsmidler og parabener. Faste sæber indeholder (ofte) kun naturlige ingredienser, som tilfører huden og håret næring og pleje. Derudover har en shampoobar ingen eller minimal emballage, men indeholder heller ikke vand, som en flydende sæbe gør. Ved de flydende sæber bliver der transporteret enorme mængder vand hele jorden rundt, egentlig helt uden grund. Læs vores blogindlæg om shampoobarer, og bliv endnu klogere.

Jeg har selv været lidt langsom om at komme i gang med shampoobarer, måske fordi jeg ikke helt har vidst, hvor jeg skulle begynde. Jeg har som sagt afprøvet barer fra både Solidu og Lundegaardens, som begge er langt bedre og lettere at få til at skumme, end hvad jeg tidligere har prøvet – og selv min kæreste synes, de er gode og lette at bruge. De efterlader håret rent, blødt og dejligt velduftende. 

Mine bedste råd, hvis du også kunne tænke dig at skifte til shampoobarer: 1) find en bar, der passer til din hårtype, 2) gør dit hår helt gennemblødt, før du gnider baren i håret – det har jeg haft den bedste erfaring med, 3) prøv eventuelt lidt forskellige slags, så du kan finde den, der bedste passer til dig, og 4) læs om anvendelsen på hver enkelt shampoobar, du har købt – der kan være forskelle. 


Køkken

genanvendelig drikkeflaske 1000ml aya&ida rustfrit stål

Drikkeflaske

Med en genanvendelig drikkeflaske sparer du penge, nedsætter forbruget af engangsplastik og udsætter ikke din egen krop for unødig kemi. 

Drikkeflasken på 500 ml sælger vi i otte forskellige farver. Vi sælger også større drikkeflasker på 750 ml og 1 liter

Der findes nogle virkelig gode alternativer til vandflasker af plastik. Jeg har selv en 500 ml drikkeflaske fra AYA&IDA og bruger den hver eneste dag. De genanvendelige drikkeflasker er lavet i fødevaregodkendt rustfrit stål, har et stilrent udtryk og er robuste. Den er fri for BPA, kemi og hormonforstyrrende stoffer. Drikkeflasken kan holde kolde drikke nedkølede i 24 timer og varme drikke opvarmede i 12 timer. 

Fryseposer og affaldsposer

Kompostbare fryse- og affaldsposer fra danske MAISTIC er noget af det, vi sælger rigtig meget af, og det kan jeg egentlig godt forstå. Det er nogle gode og nemme alternativer til engangsposerne i plastik, som de fleste har i hjemmet. De fleste ved godt, at engangsplastik er skidt for vores jord, og derfor er de kompostbare poser så geniale. Begge slags poser har jeg brugt i lang tid efterhånden. Fryseposerne bruger jeg ofte til at nedfryse frugt, krydderurter, brød og kage. 

De kompostbare affaldsposer er perfekte til din biospand. Vi har både en normal variant og en variant med weave cut, hvor kanten er lidt længere, så du nemt kan binde en knude. De kompostbare fryse- og affaldsposer er et af de der gode start-up produkter, hvis du vil leve mere miljøvenligt, fordi brugen ligger så tæt op af den konventionelle slags, at du slet ikke skal ændre handling.

Stofposer

Genanvendelige frugt- og grøntsagsposer i GOTS-certificeret økologisk bomuld, også kaldet mesh bags, er helt geniale. Hjemme hos os modtager vi løst frugt og grønt, men kan nemt holde tingene samlet i køleskabet med grøntsagsposerne. Det er ikke bare en praktisk måde at have sin frugter og grøntsager opbevaret på, de forlænger også holdbarheden, fordi indholdet har mulighed for at ånde. Helt vildt smart, og de bliver flittigt brugt herhjemme. Frugt og grøntsagsposerne fås både som enkelt styks fra Turtlebags eller som tre-paks fra HAPS NORDIC i enten naturlig eller i efterårsfarver. 

Multibags fra HAPS NORDIC kan bruges til alt og erstatter hurtigt plastikposer, så snart du har dem i huset. De kan for eksempel bruges til opbevaring af sportstøj, opbevaring på badeværelset eller børneværelset, til madpakken, til indkøb af løs frugt og grønt eller opbevaring af mad. Poserne er lavet af GOTS-certificeret økologisk bomuld og findes i to størrelser, tre mønstre og fire forskellige farver. De er super fine og virkelig praktiske. 

Opbevaringsposerne i GOTS-certificeret økologisk bomuld kan på lige fod med de øvrige varianter af stofposer, bruges på præcis den måde, der passer til dig. For eksempel til at opbevare nødder, brød, frugter eller lignende, og så kan de vaskes på 30 grader.


Rengøring

Vasketøj

Inden for bæredygtig tøjvask er der nogle forskellige muligheder, og jeg er faktisk vild med flere af dem. De populære sæbebær er et økologisk og naturligt vaskemiddel uden parfume og andre tilsætningsstoffer. Sæbebær er en tørret udgave af frugten “sapindus detergens”, som vokser i Indien. Denne tørrede frugt kan bruges som vaskemiddel, da sæbebær indeholder spaonin, som er et organisk stof, der udskilles ved 30 grader, som fjerner og opløser snavs. 

Sæbebærerne er veganske, cruelty-free, fri for palmeolie, SLS, parabener, fosfat, allergivenlige, økologiske og bionedbrydelige. 

Ønsker du duft i dit vasketøj, så giv det en miljøvenlig og naturlig duft med en af vores æteriske olier

Tru earth laver zero waste vaskestrips, som kommer i fast form. Hver eneste vaskestrip indeholder koncentreret, miljø- og allergivenligt vaskemiddel i en afmålt mængde, der er klar til at smide direkte i vaskemaskinen. Vaskestripsene findes både med og uden duft. 

Jeg synes, de her to muligheder er helt geniale, for de er nemme at bruge, og de kræver ikke nogen større omvæltninger i ens vaskerutine. 

Rengøringsprodukter

Jeg har gode erfaringer med både den håndlavede opvaskesæbe og Marseille sæben, da de begge skummer ret fint. 

Marseille sæben indeholder naturlige ingredienser og er god til det meste. Marseille sæben har mange anvendelsområder, og indeholder olivenolie, kokosolie, vand samt havsalt og er helt fri for palmeolie. 

Den håndlavede opvaskesæbe fra Lundegaardnes er på samme måde god til flere ting. Opvaskesæben kan bruges på samme måde, som du ville bruge opvaskemiddel. Gnid på sæben med en våd svamp eller opvaskebørste, eller opløs lidt i opvaskevandet.

The Organic Company er et dansk firma, som laver økologiske bomulds-kollektioner til hjemmet. De har blandt andet lavet testvindende GOTS-certificerede økologiske bomulds-viskestykker og bomulds-karklude, som ikke bare er af god kvalitet og har god sugeevne, men som virkelig kommer i nogle smukke farver, der passer til de fleste hjem. 

De naturlige opvaskebørster har jeg brugt meget længe. Det er en meget nem udskiftning, og så har de en lang levetid. Opvaskebørsterne er lavet af  bøgetræ med mexicofibre fra kaktusser. Den er lavet af 100% naturlige materialer, er naturlig nedbrydelig – helt uden mikroplast og er derfor et godt bæredygtigt alternativ til opvaskebørster i plastik. 

Jeg lader opvaskebørsten tørre med hårene opad, behandler skaftet med olie og smider den en gang imellem i opvaskemaskinen hvis jeg har gjort rent efter en brøddej, og der sidder noget fast i børsterne, og så er den så god som ny.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Varen er ikke på lager Desværre er varen ikke på lager, men du har mulighed for at tilmelde dig ventelisten. Du vil modtage en email, så snart varen er tilbage på lager. Venligst indtast din email herunder.