Fri fragt på ordrer over 500,-

Hurtig levering   |   ★★★★★ på Trustpilot

Lav din egen plantemælk

Lav din egen plantemælk nemt

Havremælk, mandelmælk eller anden plantemælk er efterhånden ved at blive en fast bestanddel i manges hjem. Det har også mange navne – plantedrik, plantesaft eller plantevæske. Vi går med plantemælk. Der er i hvert fald større opmærksomhed på plantemælk, og at det faktisk ikke behøver, at være hverken et kompromis, mere besværligt eller dyrere end komælk. Den plantemælk du kan købe, er dog desværre ofte tilsat konserveringsmiddel og en del sukker, og herudover kommer det ofte i emballage, der ikke kan genanvendes eller af plastik. 

Men faktisk er det utrolig nemt – og billigt, at lave hjemmelavet plantemælk selv. De 4 mest kendte slags plantemælk man kan lave selv, er havremælk, mandelmælk, cashewmælk og hampemælk – også kaldet hampefrømælk. 

Vi startede selv med at lave plantemælk for ca. 2 år siden, og blev virkelig overraskede over, hvor nemt og billigt det pludselig er. Læs vores erfaringer og opskrifter nedenfor, og lav din egen plantemælk nemt.

Hvordan laver man havremælk?

  • 1 dl havregryn og 3 dl kold vand kommes i en blender
  • Mælken blendes i ca. 30-60 sekunder 
  • Mælken og havremassen hældes ned i nøddemælksposen, der holdes over en skål eller beholder
  • Mælken presses blidt ud af posen
  • Opbevar mælken på køl i en lukket beholder

Ingredienserne er få, remedierne er få, det tager ikke lang tid og restproduktet kan du lave de skønneste pandekager, boller eller brød af. 

Laver du hjemmelavet havremælk selv, kan du både spare en hel del penge og en masse engangs- og plastikemballage. 

Mælken bør opbevares på køl og kan holde sig ca. 4-5 dage, efter vores vurdering. Hvis mælken skiller når den står i køleskabet, skal den blot omrystes før brug – det har ingen betydning. 

Ønskes mælken tykkere (bl. a. godt til madlavning), kan der justeres i mængden af vand der tilsættes. Inden massen blendes kan også tilsættes kakao, vanilje, kardemomme eller dadler for at give mælken lidt anden smag. 

Hjemmelavet plantemælk havremælk mandelmælk
Havremælk er den plantemælk, der for mange opleves som mest diskret i smag og har typisk en konsistens som komælk

Hvordan laver man nøddemælk?

  • Nødderne smuttes – dette giver det reneste resultat, men kan undlades
  • Nødderne stilles i blød i ca. 8 timer
  • 1 dl nødder kommes i blenderen sammen med 3 dl kold vand 
  • Massen blendes i ca. 60 sekunder
  • Massen sies i en nøddemælkspose. Ligesom med havremælken sparer du en del på at lave din nøddemælk selv – både penge og emballage. 

Mælken kan holde sig i ca. 4-6 dage på køl. 

Nøddemassen kan bruges til pandekager, kager og madlavning, og bør gemmes for fuldt udbytte af nødderne. 

Nøddemælken kan tilsættes vanilje, kakao eller andre krydderier for at tilføre ekstra smag.

Nøddemælk er især god i smoothies og bagværk, hvor smagen gerne må tilføre sødme

Hvorfor en nøddemælkspose?

En nøddemælkspose er en meget fint-vævet pose, der sier mælken fra pulpen. Massen kan være ret grynet og mælken skal helst være så fint siet som muligt, da det er sådan de fleste ønsker deres mælk. Posen kan bruges igen og igen, og er virkelig et nemt og solidt redskab i køkkenet. Nøddemælksposen kan erstattes af en helt fin si. Dog vil mælken i de fleste tilfælde kunne opleves mindre fint siet, og det kan være sværere at kontrollere sien og pulpen.


Lav hjemmelavet plantemælk

4 replies on “Lav din egen plantemælk”

  • Alt for lidt vædske når jeg laver mandelmælk bruger jeg 1 dl mandler til omkring 1 l vand . Og havre fløde tyk er 1 dl havregryn til 2 dl vand 🥰

  • Hvorfor fjerne mandelmassen fra mælken. Hvis mælken f.eks. bruges til muslii, er det et stort plus at hele mandlen anvendes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Varen er ikke på lager Desværre er varen ikke på lager, men du har mulighed for at tilmelde dig ventelisten. Du vil modtage en email, så snart varen er tilbage på lager. Venligst indtast din email herunder.